Anonim

Vrijeme čitanja 2 minute

Sa sjedištem u Kopenhagenu, studio Lipinski Lasovsky Johansson (llja) upravo je pobijedio sa svojim projektom Finnskogens Hus na natječaju za izgradnju novog Muzeja kulture šumskih Fin u Svullryi (Norveška).

U pobjedničkom prijedlogu - koji je nadmašio više od 200 koje su poslali studiji arhitekture širom svijeta - „drvo je ključni element. Prisutan je u strukturalnim elementima i u unutrašnjosti prostora “, kaže nam češki arhitekt Juráš Lasovský, partner i osnivač llje, zajedno sa Šveđanima Filipom Lipinskim i Hannom Johansson.

To je zato što se istraživanjem želi prirodno integrirati muzej u njegovo buduće okruženje, među drvećem šumskog finta, a istovremeno ga učinkovito povezati s poviješću i kulturom onih Finca koji su emigrirali u šumovita područja iz središnje Švedske i istočne Norveške krajem 16. stoljeća - i po tome je region dobio ime.

Hanna Johansson, Juráš Lasovský y Filip Lipinski, arquitectos y socios del estudio con base en Copenhague llja.

Hanna Johansson, Juráš Lasovský i Filip Lipinski, arhitekti i partneri iz studija sa sjedištem u Kopenhagenu llja. © Lipinski Lasovsky Johansson

"Muzej je okružen drvoredima: drveni stubovi koji čine šumu oko zgrade. Neki od njih su strukturni i zajedno stvaraju prijelaz između zgrade i dubine šume koja je okružuje “, opisuje Juráš Lasovský, koji također objašnjava kako unutarnje drvo stvara toplo, ugodno i ovijeno ugodnom aromom prirodno.

Pored toga, novi Muzej kulture šuma Fin će stvoriti novi obrazovni okvir koji će predstaviti bogatu povijest ove šume, onu Finaca. Tako projekt Finnskogens Hus ponovo interpretira različite tradicije susjedne zemlje, kako se prisjeća češki arhitekt: "U unutrašnjostima prostora spaljeno drvo govori o sječi i spaljivanju grana za uzgoj hrane (tehnika koju praktikuju oni Finci koji su se sastojali od sjetve žita preko pepela) a prisjećaju se i svojih starih dimnih koliba (saune). "

La madera será la protagonista del nuevo Museum of Forest Finn Culture.

Wood će biti protagonist novog Muzeja kulture Forest Finn. © Andrea Baresi / Aesthetica Studio (Italija).

O ovom odvažnom, laganom i sugestivnom projektu, "koji budi znatiželju i privlači posjetitelje da komuniciraju sa zgradom i okolnim krajolikom", riječima arhitekata Lipinski Lasovsky Johansson, žiri norveških arhitektonskih natječaja zaključen na neki način jednoglasno: „Autori u preliminarnom natječaju pokazuju uvjerljivo iskustvo kako u odnosu na situaciju tako i na sam projekt (…) Oni se temelje na krajoliku i lokaciji muzeja u Finnskogenu (…) Šuma se tumači i betonizira, a muzeju se postavlja objedinjujući strop. Oni su ideju o šumi iskoristili na poetičan i uvjerljiv način. "

En el interior del museo la madera aportará calidez y ese confortable aroma inconfundible.

Unutar muzeja drvo će donijeti toplinu i onu ugodnu nepogrešivu aromu. © Andrea Baresi / Aesthetica Studio (Italija).